Máte radi kávu? Ja ju zbožňujem. Máločo sa vyrovná podmanivej vôni a nenapodobiteľnej chuti precízne pripraveného espressa. Káva je pre mňa výnimočným nápojom. Rozmýšľali ste niekedy nad tým, koľkými rukami museli prejsť kávové zrná kým sa premenili na ten lahodný nápoj, ktorý tak radi pijete? Koľko práce a vedomostí si to vyžiadalo od vypestovania, pozbierania, vytriedenia, usušenia, prepravy až po upraženie a konečné spracovanie baristom vo vašej obľúbenej kaviarni? Všetci títo ľudia sa snažili niekoľko mesiacov až rokov, aby sme si mohli plnými dúškami vychutnať obľúbenú kávu.

Kávová čerešňa

Piccolo, presso…čo?

Ako koneční spotrebitelia a konzumenti by sme si mali všetky vyššie spomenuté okolnosti uvedomovať a prejaviť káve úctu, ktorú si nepochybne zaslúži. Prečo stále prevažná väčšina kaviarní na Slovensku nevie tento nápoj pripraviť tak, aby sa neznehodnocovala práca všetkých tých ľudí, stojacich v pozadí? Prečo nachádzame v nápojových lístkoch „piccolo“, ktoré v skutočnosti predstavuje espresso? Slovo „piccolo“ znamená v taliančine „malý“. Žiadna káva sa však týmto pomenovaním neoznačuje.

Piccolo neexistuje

Hovorí sa, že kedysi dávno si jeden Talian objednal na Slovensku espresso, no dostal namiesto neho slovenské „presso“, teda 1 – 2 dl. nápoj neidentifikovateľnej chuti a vône, ktorý sa dá vypiť len ak ho poctíme riadnou dávkou cukru a mlieka. On samozrejme namietal, že predsa espresso nie je také veľké, ale malé – „piccolo“. A odvtedy sa u nás tento pojem nesprávne používa pre „tú malú kávu“. Ak nechceme znevažovať kávu ako takú, je veľmi dôležité pochopiť, že žiadne „piccolo“ ani „presso“ neexistuje. Je len jedno lahodné, voňavé a s láskou pripravované espresso.

Piccolo Neexistuje!

Neturecká káva

Dávate si aj vy „turka“, inak nazývaného aj zalievaná káva? Prosím, zvážte to. Nielen, že totálne znehodnocujete kávu, ale aj poriadne zaťažujete svoj žalúdok a srdce. Keďže sa takto pripravená káva nezlieva ani nefiltruje, všetky látky, ktoré vášmu tráveniu nerobia dobre sa veselo uvoľňujú do pohára po celú dobu pitia „turka“. Okrem toho, takto pripravený nápoj obsahuje niekoľkonásobne viac kofeínu ako napríklad espresso. Pre vaše srdce je teda naozaj poriadnym šokom.

Slovenská zalievaná káva

Týden.cz

Tak čo? Ešte stále ste si to so zalievanou kávou nerozmysleli? Existuje predsa toľko chutnejších a aj zdravších variantov prípravy kávy. Vyskúšať môžete napríklad skutočnú tureckú kávu, ktorá sa tradične pripravuje v džezve, špeciálnej nádobe vyrobenej z mosadze, či medi.

Džezva na prípravu tureckej kávy

Cezve“ (CC BY 2.0) by  Rose PT 

Je len na nás, milovníkoch kávy, aby sme kávovú kultúru na Slovensku posunuli tým správnym smerom. Som veľmi rád, že počet kaviarní, ktoré si kávu vážia a pripravujú ju s láskou a rešpektom stále narastá a dúfam, že onedlho už na žiadnom nápojovom lístku neuvidíme „presso“, či „piccolo“. Espresso je predsa len jedno.

Pin It on Pinterest

Share This